Mijn top doel voor 2010 is de Grand Tophee, een jaarlijkse competitie van wedstrijden in Frankrijk. De reeks loopt van April tot en met September.
 

 Datum Wedstrijd Coef Pos Cat  Punten
Zo 18.04 Granfondo Saint Tropez 1.05 dns  dns 0
Zo 23.05 Challenge Vercors 1.05 26e   11e 303
Zo 30.05 La Look 1.00 68e   18e 283
Za 05.06 La Ventoux 1.10 63e   23e 306
Za 12.06 Les 3 Ballons 1.10 dnf dnf 0
Zo 20.06 La Morzine Vallee d'Aulps 1.05 ... ... ...
Zo 27.06 La Vaujany 1.10 ... ... ...
Za 03.07 La Marmotte 1.15 ... ... ...
Zo 22.08 La Marco Pantani 1.10 ... ... ...
Zo 05.09 La Cyclo'Manche 1.00 ... ... ...
Zo 11.09 La Ronde Picarde 1.00 ... ... ...

Doelen

Mijn doel is om zo hoog mogelijk te eindigen in het eindklassement in mijn categorie (D: 30-39) van de Grand Trophee. De klassering wordt opgemaakt over de 8 beste uitslagen. Een uitslag wordt bepaald door een aantal toe te kennen punten per klassering vermenigvuldigd met de coefficient, een goede uitslag op de Marmotte (met coefficient 1.15)  telt dus zwaarder dan een goede uitslag in de Granfondo Saint Tropez (met coefficient 1.00).

Om dit doel te bereiken doe ik minimaal aan 8 wedstrijden mee, te beginnen met de Granfondo Saint Trophez in April. Het zwaartepunt zal liggen in Juni met de Les 3 Ballons, La Morinze Vallee d'Aulps, La Vaujany en het absolute hoogtepunt moet La Marmotte worden. Als alles volgens planning is verlopen -en de competitie vergelijkbaar is met die in 2009- zal ik dan in September na La Ronde Picarde op het podium staan van de Grand Tropee.
 

Voorbereiding

Trainen
Na een relatieve rust periode in Augustus en September 2009, begint de voorbereiding op 2010 bijna  'traditioneel' al in Oktober In Zwitserland op de Flumserberg. Helaas is het weer dit jaar een stuk minder goed. Desondanks toch de nodige klimkilometers met als hoogtepunt de door mij zelf gedoopte Churfirsten Tour over de Kerenzerberg, Vorder Hohi, Wildhaus en finish op de Flumserberg. Nieuw deze winter waren de krachttrainingen die ik naar aanleiding van de WebTrainer cursus heb opgenomen in mijn trainingsprogramma. Een zeer nuttige aanvulling en welkome afwisseling van de uurtjes op de Tacx.
Rond de jaarwisseling ontvlucht ik het koude Nederland en ben ik 3 weken op Hawaii, waar ik de nodige (klim)kilometers kan maken. Onbetwiste hoogtepunten zijn de beklimming van de 2953m hoge Makena Kaanapali op Maui en de achtervolging van Lance Armstrong op de Captain Cooke op de Big Island. Mijn tochten maak ik op een gehuurde Orbea Aqua op de Big Island en Trek Madonne 5.2 op Maui. Hier doe ik mijn ervaring op met een compact cranckstel, dit brengt mij er toe om mijn Ultegra tripple om te ruilen voor een Dura Ace compact. In totaal train ik zo'n kleine 400km gefietst met meer dan 6000hm. 
In Januari begin ik met mijn hernieuwe 2010 trainingsschema. ik train nu gemiddeld 5 keer per week, waarvan minimaal 1 krachttraining en 1 lange duurtraining. In Februari staat er een heus trainingskamp van WebTrainer op Mallorca op het programma. Dit keer neem ik mijn eigen fiets wel mee. Het is een super ervaring en in 8 fietsdagen zit ik 1.000km op mijn geupgrade fiets. We beklimmen alle BIGs op het eiland en te hoogteteller geeft maarliefst 12.245hm aan. Vooral het grote aantal duurkilomters is erg waardevol. De eerste en tweede WebTrainer clininc in Arnhem geven een hernieuwde inpuls aan mijn voorbereiding in Maart. De ritten zijn inmiddels bekend, maar nieuwe 'duels' vooral met trainingsmaten zoals Frank Scheffer (vorig jaar 33ste op La Marmotte) zijn goed en bemoedigend. Ik zit begin April, tijdens het lange Paasweekeind in Zwitserland de puntjes op de I, met een kort trainingkamp in Zwitserland (Bad Ragaz). De intensiteit van de trainingen is beduidend hoger. In vier dagen fiets ik 400km en meer dan 5000hm bij elkaar.

Eten
Na in 2009 begonnen te zijn met meer bewust op mijn voeding te letten, ben ik hier in 2010 nog meer aandacht aan gaan geven.  Ik hou via het voedingscentrum mijn calorie- en (verzadigde) vet iname bij met als doel mijn inname af te stemmen met het verbruik. Mijn basaal metabolisme bedraagt zo'n 1600-1800Kcal, rekening houdend met een lichte-matige dagelijkse activiteit heb ik zo'n 2500-2700Kcal nodig. Op een trainingsdag komt hier hier zo'n 600-1000Kcal per uur training bij. Naast het goed letten op calorieen en vetten, probeer ik ook voldoende essentiele balast etenswaren binnen te krijgen zoals groenten. Ongetwijfeld de meest vergaande aanpassing is ongetwijfeld het besluit om van Januari tot en met September geen alcohol meer te drinken. Niet dat een glas wijn nu zo slecht is, maar toch, alcohol stimuleert de spierafbraak, opbouw van vetmassa en werkt vochtafdrijvend. Verder stelt het me vooral in staat om volledige te focusen op het belangrijkste doel van dit jaar, het fietsen. Daarnaast heeft het ook nog eens als voordeel dat er tijd overblijft voor nuttige zaken zoals trainen en voldoende slaap.

Testen
 Ik ben het seizoen 2010 begonnen met verschillende testen. Een van de belangrijkste testen betreft een frame en positiemeting van bikefitting. Naar aanleiding van de test heb ik mijn positie op verschillende manieren aangepast. Mijn zadel is 1cm omhoog gegaan, de rise is omgedraaid zodat hij nu naar horizontaal staat en tenslote is het stuur 2cm naar beneden gagaan. De enige verandering die (nog) niet is doorgevoerd is de verlening van de stuurpen van de huidige 9.5 naar 11.5cm

Naast de positie test heeft WebTrainer net als in 2009 een nulmeting inspanningstest afgenomen. De winter- en kracht trainingen lijken hun vruchten te hebben afgeworpen. Mijn start gewicht voor dit seizoen is met 64.1kg ruim 2kg lager dan in Januari 2009, terwijl mijn MLSS vermogen met 298W gelijk is aan de meting van Juni 2009. Kortom met de 4.65W/Kg bij MLSS en een VO2max van 68ml/min/kg in Januari ben ik dik tevreden. Het enige minpunt is dat mijn omslagpunt 8 slagen lager lijkt te liggen. Terwijl het in Juni 2009 nog op 172 lag, is het nu op 164 gemeten.

Tenslotte voer ik natuurlijk nog verscheidene testen uit tijdens de trainingen en trainingskampen. In Januari rijdt ik de Captain Cook (Hawaii) nog met 16hm/min in D3, in Februari de Calobra (Mallorca) met 17hm/min in D1/D2 en April rijdt ik de Flumserberg (Zwitserland) alsweer met 21hm/min op in D3. Ook in de WebTrainer BergOp clinics test ik me door met Frank Scheffer en anderen in de heuvels rondom Arnhem. In April test ik mezelf in een WVA club wedstrijd voor licentiehouders op het vlakke wielerparcours in Sloten (Amsterdam). Een goede training met een tegenvallend resultaat. Na een mislukte ontsnappingspoging raak ik in het tweede peloton verzeild, en eindig daarmee slechts als 31ste van de 111 deelnemers.

Wedstrijden

De eerste wedstrijd is de Granfondo Colnago Cogolin Golfe de Saint Tropez in het zuiden van Frankrijk. Na 6 maanden voorbereiding ben ik er fysiek en mentaal helemaal klaar voor. Helaas gooit de IJslandse vulkaar roet in het eten. Alle vluchten boven Europa zijn afgelast, en dus kan ik tot mijn grote teleurstelling niet afreizen naar Nice om deel te nemen aan mijn seizoensopeningswedstrijd. Ruim een maand later staat de volgende -en dus eerste wedstrijd voor mij- op het programma. De Challenge Vercors in de Alpen bij Grenoble. De week ervoor een echte test in de vorm van de jaarlijkse WebTrainer BergOp klimtijdrit op de Camerig. Ik rijd 55 seconden sneller dan in 2009 en evenaar het vorige record, maar word toch slechts tweede van de dag (op 6 seconden van Frank Scheffers), en derde over-all (nadat mijn coach, Leon Burger, de volgende dag onze tijd verpulverd.

De Challenge Vercors rij ik in de tweede groep. Ik klim als een van de beste van de groep. Tijdens de sprint om de 16e plaats in de straten van Autrans val ik en zo eindig ik als 26ste en laatste van de groep. In de Bourgogne vind La Look plaats in stromende regen. Al na 5km maak ik een glijder op een rotonde, waardoor ik een goede eindklassering kan vergeten. Toch rij ik een ijzersterke wedstrijd en zet twee ontsnappingen uit de tweede groep op. In de finale kan ik als enige de oversteek maken naar twee onstnapte renners, om de sprint a trois op de kasseien klim naar de kathedraal te winnen en zo als 69ste te finishen. In La Ventoux wordt echt serieus geklommen. Ik probeer in de eerste groep mee te gaan, maar blaas me op en moet vervolgens nog 150km afzien in de enorme bakover van de Provence waar temperaturen tot 36graden worden gemeten. Uiteindelijk beeindig ik La Ventoux slechts als 63ste, wat gezien de inzinking in de tweede beklimming van de Mont Ventoux zelfs nog best meevalt.